Säännöt antavat turvaa kaikille

Eräs opettajani kertoi meille oppilailleen mieleenpainuvan esimerkin vuosia sitten: 

- Jos ajattelemme jalkapallopeliä ja sitä, kuinka siinä tuomarilla on paikkansa, opimme ymmärtämään sääntöjä kaikessa yhä entistä paremmin.  Ymmärrämme, että jos jalkapallopelistä tuomari vihelletään ulos, alkaa peli jossakin kohdin takkuilla; Kukaan ei enää tunnu muistavan sääntöjä ja peli voi lopuksi muuttua vaaralliseksi ja aggressiiviseksi. Se ei enää ole pelaajille yhtään mukavaa. Tuomarin ollessa omalla paikallaan, on pelin sujuvuus ja turvallisuus taattu!  Tarvitsemme sääntöjä. Ne eivät ole meidän kiusaksemme, vaan luomassa turvaa ja viime kädessä lisäämässä myös iloa ja tekemisen nautintoa, ihan jokaiselle. 

-Tässä tapauksessa sekä ihmisille että eläimille. 

Arkkitallin säännöt : 

 

1. Talli on hevosten koti, joten kunnioita sitä olemalla metelöimättä ja pitämällä paikat siistinä.

 

2. Jos näet jossakin puutteita, keskustele niistä tallinpitäjän kanssa.

 

3. Koirat voivat tulla tallialueelle, jos ne ovat hyvässä valvonnassa ja tottuneita hevosiin sekä muutenkin sosiaalistettuja.

 

4. Tallialueella on tupakointi ja alkoholin käyttö kielletty. Tupakantumpeille löytyy oma kuppinsa varustemökin takaa. Tumppeja ei saa heittää muualle.  

 

5. Tallilla on aina ratsastaessa pidettävä asianmukaista turvakypärää. On hyvä kiinnittää huomiota, että muutkin asusteet ja varusteet ovat asianmukaisia toiminnan kannalta.  Näissä asioissa saa ohjausta. 

 

6Pidä oma/lapsesi vapaa-ajan vakuutus kunnossa!  Talli ei vakuuta ratsastajaa tai hevosten kanssa toimivia.  Se huolehtii vain hevosten vastuuvakuutuksesta, mikä ei kata ihmisille itselleen sattuvia vahinkoja.  Hyvän vakuutuksen saa mm. liittymällä paikalliseen ratsastusseuraan ( IRAS ).  

 

7. Älä syötä hevosille mitään ilman lupaa.

 

8. Hevosen käsittelyyn tarvitaan omistajan lupa.  Lupa tarvitaan myös esim.  harjan tai hännän leikkuuseen yms. 

 

9. Kysy lupa valokuvaukseen ja videointiin, kun kuvattavana on myös ihmisiä.  Sosiaalisessa mediassa ei saa julkaista toisten kuvia ilman lupaa.  On  myös tärkeää kaikkien kannalta, että kuvat ovat selkeitä ja asianmukaisia kaikin puolin. 

 

10. Palauta välineet siisteinä omille paikoilleen.  Lakaise tallin käytävä aina ennen lähtöäsi. Ratsastuskentältä tulee kerätä lantakikkareet; niitä ei jätetä kentälle.  ( Kentän laidalta löytyy lapio; yksittäisetkikkareet voi heittää lähipuskiin ).  On kohteliasta käydä keräämässä myös mahdolliset kikkareet keskeltä tietä, mikäli maastoillessa hevonen tekee tarpeensa ajo- tai mökkitielle. Kiitos! 

 

Päivitetty 2.2.2020