12. kesä, 2022

KESÄNAUTINTOJA

Alkukesän kuulumiset alkavat kesän kauneuden ylistyksellä. Kukkia on laitettu pihamaata koristamaan ja aitauksia rustattu hevosille.  Tänä vuonna kaikki karvaturvat eivät pääse samalla tavalla nauttimaan laitumen vehreydestä kuin aiemmin.  Siihen on omat terveydelliset syynsä. Lauma on jouduttu jakamaan kahtia; Ihqu ja Vieno tarhataan yhdessä ja Watti-varsa ja Jalmari pääsevät laitumelle. 

Watin ajo-opetus on edistynyt pikkuhiljaa. Takaa-ajoja ilman kärryjä on takana reilu kymmenkunta ja kärryjenkin edessä on jo muutamia kertoja varsa ollut.  Toinen kerta kärryjen kanssa oli varsin jännittävä niin kouluttajile kuin varmaan Watillekin. Lähtö oli "lentävä". Hieman emäntää jännitti, saadaanko kärryjä seuraavalla kerralla kuinka perään. 

Ostimme uudet kevyemmät kärryt ja ne Watti suostui ottamaankin ajettavakseen. Siinä mielessä siis edistymme, että kaikki vermeet ovat tulleet nyt kuvaan mukaan ja varsa on ne allekirjoittanut, toistaiseksi.  

Viime kerralla se painoi turpaansa emännän syliin, kun hieman kärryjen kiinnittäminen jännitti.  Silloin tajusin minäkin jotakin: " Hevonen on tietyllä tavalla sielunkumppanini. Ehkä siksi ymmärrämme toisiamme niin hyvin. Minäkin olen elämäni aikana kokenut paniikkitilanteita ja pystyin näkemään varsani silmistä, mitä sellainen tunne saa kehossa aikaan"! Siinä sitten silittelin sen sileää turkkia ja rauhoitin sitä.  

Päästimme kolme pyttyä pihanurmea siistimään tänään. Yhdestä kohtaa aidassa olikin rako ja kaikki kolme karkasivat metsän puolelle ja lopulta ne löytyivät mökkitien varresta. Leivällä saimme houkuteltua ja pääsimme takaisin pihamaalle. Hieno oli nähdä, kuinka varsakin tuli riimunarussa hienosti takaisin ja myötäili käskyjäni, kun olin metsässä välillä tiukoissa paikoissa oksien ja puunrunkojen välissä. Tällaiset kokemukset vahvistavat luottamusta ja suhdetta hevoseen. 

TIEDOKSI: 

Tallin sosiaalipedagogisen hevostoiminnan olen jättänyt nyt tauolle. Siihen palataan syksymmällä. Nyt vain lomaillaan ja nautitaan elämästä. 

HYVÄÄ KESÄÄ KAIKILLE KAMUILLEMME!