8. huhti, 2022

Kevät koittaa

Kevät on koittamassa, vaikka takatalven tekikin. Huhtikuun alussa tuli lunta oikein roimasti. Tallioveakin sai kaivella muutamana aamuna auki. 

Alkuvuodesta oli vastoinkäymisiä ja murheita Ihqun kohdalla.  Huomasimme sen ontuvan etujalkaansa helmikuun puolella ja otimme sen välittömästi karsinalepoon. Saimme klinikalta heti kipulääkettä ja varattua rakkaalle poniruunallemme kuvausajan Teivoon. Tuloksena oli kaviokuume. Tämä tuotti surua ja monenlaista pohdintaa.  Poni, kun on ollut niin terve tähän saakka. Ilmeisesti uudistetut pellot olivat sen terveydelle loppukesästä liikaa. Näin itse epäilemme.  

Nyt kuitenkin näyttää hieman valoisammalta siinä mielessä, että pahimman yli on päästy ja  ruuna pääsi takaisin laumaansa rakkaiden kavereittensa pariin. On kuitenkin ikävä tosiasia se, että tulevaisuuden kesistä laitumilla Ihqun on nyt luovuttava.  Sen on tyytyminen Vieno-ponin seuraan. Helppoa se ei tule olemaan, mutta onneksi on se ponikaveri toisessakin tarhassa. 

Watti on kasvanut vauhdilla. Se kääntyi tänä vuonna 2-vuotiaaksi.  Keväällä aloitamme ajoharjoitukset.  Pikkuvarsanahan se jo juoksi emänsä rinnalla kärryjen vierellä.  Toivomme tietysti, että homma pyörähtää käyntiin ilman suurempia haavereita.  Ajo-opettajaksi on lupautunut Tino, joka on aiemminkin varsoja "ajanut sisään". 

Haasteita Watille tuottaa vielä kavioiden käsittely ja seisominen käytävällä mm. harjauksen ajan.  Mutta, nuori kun on,opeteltavaa riittää.  Emännän se antaa hyvin käsitellä, mutta hieman vieraamman kanssa haasteita on.  Kengittäjällekin se käänsi mieluusti takapäätä.  Tällaisesta on päästävä pois.  Watille kuitenkin tehoaa kehut ja palkkiot.  Hyvä käytös palkitaan. Kärsivällisyys varsan kasvatuksessa koetellaan aina välillä. 

Kaikista vastoinkäymisistä ja korona-ajasta huolimatta olemme toiveikkaita laumamme suhteen. Asiakastoiminta on tallillamme ollut minimissään jo jonkin aikaa.  Oma kulkemiseni työssä muualla on verottanut, sillä hoitohenkilöstöstä on pula ja työ on kaikkinensa rankkaa.  

Tavoitteemme tulevalle kesälle-22: 

- Watin ajokoulutuksen aloitus ja vakiinnuttaminen

- Watin koulutuksen eteenpäin vieminen kaikkinensa; opetetaan sietämään kaikenlaisia hoitotoimia ja tottumaan mm. erilaisiin yllättäviin tilanteisiin ja ääniin sekä varusteisiin.

- Ihqun kesäajan tarhaaminen Vieno-ponin seurana. Haasteita on, sillä eivät ole bestikset. 

-  Liikutukset ja hoito kesällä.  Mikäli olet innokas auttamaan, ole yhteydessä Katja-Leenaan.  Kaikki perustuu vapaaehtoisuuteen tässä suhteessa. 

-  Talliympäristön siivoustalkoot pidetään touko-kesäkuussa sovittuina ajankohtina. Myös tarhat on kierrettävä läpi ja tehtävä uusia aitauksia. 

Kesää odotellessa,

Katja-Leena ja Arkin asukit

(Photo by Inka Karkiainen)