3. loka, 2020

CONTACT HORSES/RITA PELTOLAN KOULUTUKSESSA

Tänään sain olla kuuntelemessa Rita Peltolaa Anjalan hevostilalla. Hän näytti käytännössä kontaktin luomiseen liittyviä harjoituksia eri hevosten kanssa.  Koulutus oli mielenkiintoinen ja oppeja tarttui matkaan. Erityisesti ammensin varsan koulutuksessa hyödyllisiä keinoja, missä tarkoitus on luoda hevoseen kontakti ilman ikäviä ylimääräisiä paineita. 

Hevosen on mahdollista päästä kiireettomässä ja ihmisen tilaa kunnioittavassa käsittelyssä rentoutuneeseen ja valveutuneeseen tilaan. Tässä tilassa voi sitten opettaa hevosta seisomaan hievahtamatta paikallaan harjatessa, satuloidessa ja vaikkapa valjastettaessa ajoon.  Mitään ylimääräisiä kommervinkkejä ei tarvita. 

Huomasin, että monia asioita tulee tehtyä jo hieman vahingossa ja " luonnostaan ", kun paljon puuhailee hevosten kanssa. Ja, omat hevoset tulevat kaikkein tutuimmiksi omassa ympäristössään, kotitallissaan.  Rita sanoikin, että harjoitukset kannattaa tehdä hevoselle tutussa ympäristössä.  Tämäkin vähentää stressiä. 

Tällaiset koulutukset ovat hieno mahdollisuus peilata omia kontaktin ottojaan ja nähdä  tekemiään virheitään riittävän ajoissa, etenkin kasvatettavan varsan suhteen. Itse oivalsin muutamia tilanteita, missä ihmisen tila ei vielä ole tullut varsalleni selväksi. Nyt niihin on tilaisuus reagoida toisin.  Toisten koulutettavien kanssa puhuimme myös siitä, kuinka itselleen tulee kyetä olemaan armollinen. Jokainen tekee virheitä matkan varrella, ja niistä voidaan oppia. 

Nykypäivän kiireinen elämänrytmi ei ole omiaan luomaan hevosellekaan stressitöntä tilaa. Hevonen ei ymmärrä ihmisen kiirettä. Ihmisen on kyettävä rauhoittumaan ja kohtaamaan hevonen. Lopulta se antaa paljon molemmille osapuolille. 

Kaikin puolin hieno päivä!