19. touko, 2020

Toukokuun eka päivitys

Meerin varsominen lähestyy.  Toukokuun 12. päivä ohitettiin, jolloin laskujen mukaan oli laskettupäivä. Nyt vain odotellaan.  Viime viikolla Meeri säikäytti emäntänsä todenteolla. Se oli piehtaroinut tarhassa ja jäänyt jumiin joksikin aikaa katkenneen pajunvarren nököttäessä aivan kiinni pulskassa varsamasussa.  Luulimme ensin, että pajunvarsi on puhkaissut mahanpintaan viillon.  Onneksi niin ei ollut käynyt.  Saimme miesvoimalla liinoitettua tamman niin, että se pääsi lopulta pystyyn. Huh!  Onneksi selvittiin pelkällä säikähdyksellä.  Soitin vielä varmuuden vuoksi päivystävälle eläinlääkärille.  Hän antoi tarvittavat ohjeet, jos jotakin jälkiongelmia tulee. Kaikki on kuitenkin tämän haaverin jälkeen sujunut hyvin.  Hevonen on niin suuri eläin, että se voi jäädä pinteeseen myös vaikkapa karsinassa, jos menee makuulle liian lähelle seinänviertä.  Aina se ei välttämättä pääse ylös omin avuin. 

Varsomiskarsinaan saatiin valvontakamera, jonka poikani Jetro asensi talliin. Se toimii hyvin. On hienoa, että se näkyy Amerikkaan asti, mistä Saara voi seurata tamman edesottamuksia silloin, kun täällä nukutaan. No, Meeri on kyllä tosi rauhallinen tamma ja täytyy sanoa, että em. kiipelitilanteessakin se hallitsi hermonsa erinomaisesti.  Moni muu hevonen olisi voinut riuhtaista itsensä pahemminkin.  Mahtoikohan emänvaistot pidellä paikoillaan?

Liikuttavaksi viime viikon tilanteen teki sekin, että kun saavuin paikalle, tamma suorastaan huokasi helpotuksesta ja oli ilmiselvästi kiitollinen apujoukkojemme tulosta. Tämä tilanne syöpyi mieleeni ja uskon sen vahvistaneen välillemme syntynyttä sidettä.  Luottamus on yksi tärkein tekijä hevosen ja ihmisen välisessä yhteiselossa. Ilman sitä on kaikki turhaa. Ja, luottamuksen tulee toimia molempiin suuntiin. Vahvistan omaakin luottamustani eläimeen joka päivä.  Luotan siihenkin, että Meeri hoitaa varsomisen hienosti. Onhan se siinä konkari ja minä noviisi. Mutta, toki läsnäoloni ja kaiken tukeni annan; Sen, minkä ihmisenä kykenen. 

Tänään Arkin tammat saivat matolääkkeensä ( Strongid-P ). Sekin on hoidettu ennen varsomista. Seuraava päivitys tänne tulee, kun saamme varsulin maailmaan. Olkaapa kuulolla!  

Huomioitavaksi vielä:

Näyttää myös siltä, että koronarajoitusten hieman heltyessä, heppaleiri loppukesästä päästään pitämään. 10 hengen rajoite vaihtui 50 hengen kokoontumisrajoitteeksi.  Mutta, siihen palataan sitten lähemmin.

Alkukesä menee Arkissa varsatouhujen ja muun heppailun merkeissä.  Ratsastamaan voi tulla yksin, kaksin tai pienissä porukoissa sovitusti, kun huolehtii turvaväleistä ja siitä, ettei tule flunssaoireisena tallille.  Huolehditaan myös omasta hygieniasta ja turvallisuudesta entiseen malliin.  Pidetään vakuutukset kunnossa.  Tallin säännöt löytyvät myös näiltä kotisivuilta, niihin on tärkeä tutustua: http://www.arkkitalli.fi/414453832

Terveisin ja mukavaa alkukesää kaikille toivotellen; Katja-Leena & Arkkitallin väki