Valakia tuli talliin

21. tammi, 2022

Nyt on tultu hyvän matkaa ja on jälleen aika päivittää kuulumisia blogiimme. Hevoset viettivät muutaman viikon pihattoelämää Vahossa sillä välin, kun isäntäväki oli US:n reissulla joulua viettämässä.  Kaikki sujui onneksi hyvin ja Watti-varsakin saatiin hienosti nousemaan traileriin ja sieltä pihalle. Peruutusvaihde ei heti meinannut käynnistyä, mutta kun varsa hoksasi sen, niin pihalle päästiin. Hieno, Watti!

Talvi on mennyt yllättävän nopeasti. Valoisat päivät alkavat olla kohta todellisuutta. Mitään uutta ja ihmeellistä Arkkiin ei kuulu.  Kevään korvalla on tarkoitus aloittaa tosissaan Watin ajoharjoitukset. Valjaita on jo soviteltu. On harjoiteltava vielä perusasioita, kuten paikallaan oloa ja talutuksessa menoa. Viikot pihatossa toivat hieman takapakkia näihin harjoituksiin. Malttamattomuus varsassa joissakin kohdin vielä näkyy.  Mutta, hiljaa hyvä tulee.

Olin yhteydessä valitsemaani ratsukouluttajaan Watin ratsuopetuksen puitteissa.  Se tulee ajankohtaiseksi vuoden päästä, kun ruunapoika täyttää kolme vuotta. Sitten onkin jännät paikat nähdä, kuinka Watin ratsu-ura käynnistyy.  Sitä ennen on kuitenkin meillä vielä paljon töitä. Onneksi hevoslaumani on järkevä ja tukee varsan kehittymistä kaikin tavoin. 

Valoisia talvipäiviä kaikille!

23. loka, 2021

Ensimmäinen lumi oli tänä aamuna tallipihassa. Ei paksua kerrosta, mutta sen verran kuitenkin, että heppasetkin sen rekisteröivät tarhaan mennessään.  

Watin jalkaa on hoidettu parisen viikkoa suihkutellen ja tervalaastarilla.  Se sai toiseen etujalkaan haavan telmiessään tarhassa.  Ilmeisesti oli lyönyt jalan johonkin terävään ja saanut siitä viillon. Se sai vaivaan tulehduskipulääkettä ja hoitona oli suihkutukset muutamaan otteeseen päivässä. 

Aluksi hoito näytti hankalalta, sillä varsa hyppäsi alkuun takajaloilleen letkun ollessa päällä. Se ei loppukesästäkään vielä oikein sietänyt juoksevaa vesiletkua ihollaan.  Onneksi se kuitenkin antautui lopulta hoitoon hienosti. Siihen ei tarvittu mitään muuta kuin rauhallisuutta jälleen kerran.

Kyseessä olevan haaverin johdosta ajoharjoitukset siirtyivät ja kuski, jonka piti tulla kanssamme Wattia harjoituttamaan, sairastui yllättäin.  Tarkoitus on kuitenkin päästä kärryjen eteen heti, kun mahdollista.  Huomenna on tulossa kavioiden hoitoa ja katsotaan, miltä tulevat talvipäivät näyttävät. 

Jalmari ja Vieno olivat leirillä viime viikonlopun.  Niille vaihtelu teki todella hyvää.  Kaikki oli sujunut odotusten mukaisesti ja paluu kotitalliin oli mieluista pienen reissun jälkeen. Myös lauman muut jäsenet toivottelivat leiriläiset tervetulleiksi kotiin.  

Viikolla oli myös surua.  Pitkäaikainen talli- ja leirikoiramme Bertta nukkui ikiuneen.  Ikää oli jo ihmisen iässä yli 70 vuotta jonkin matkaa. Bertta sopeutui tallielämään hyvin.  Se osasi aina väistää hevosta hienosti, ei koskaan jäänyt jalkoihin ja tallikanimme oli sen paras ystävä.  Nyt koiramme on haudattu tonttimme reunalle yhdessä suomenhevosemme Topin kanssa.  

 

10. syys, 2021

Watti kasvaa ja komistuu.  Se alkaa olla korkeudeltaan jo ison hevosen kokoa. Veikkaanpa, että täysikasvuisena lähentelee sataakuuttakymmentäsenttiä säkäkorkeudeltaan. Isänsä Camri jää hieman sen alle, eikä emäkään ollut ihan niin korkea. 

Takaa on varsaa nyt ohjasajettu joitakin kertoja. Se alkaa sujua kivasti. Tänään pysähdykset ja liikkeellelähdöt menivät hyvin, samoin käännökset. Olen opettanut sen pysähtymään myös tien lopussa ja odottamaan hetken. Hyvä opettaa, etenkin, kun liikennettä on vastassa. 

Tänään eivät autojen ohiajot häirinneet poikaa mitenkään. Onneksi laidunkin on ollut aivan tien vieressä, joten liikenteen ääniin on ainakin tottunut. 

Suitset saatiin myös päähän ja muita vermeitä selkään. Varsa jaksoi seistä paikallaan tallikäytävällä. Kun lenkiltä tultiin, putsattiin myös hyvässä sovussa kaviot. Harjoituksista jäi tosi hyvä mieli. Watti tuli vielä portille session jälkeen hakemaan huomiorapsutukset. Kovasti olen sanallisesti kehunut poikaa. Se on näille suomihepoille mannaa!

 

 

 

 

21. elo, 2021

Näyttää siltä, että kesä on auttamattomasti jälleen ohi.  Monta asiaa jäi tekemättä, mutta jotakin sentään saatiin maaliinkin kesän aikana.  Watti on kasvanut takakorkeudestaan jo paljon sopusuhtaisemmaksi laumassa, missä ilmiselvästi viihtyy.  Jalmari ja Ihqu ovat ottaneet hänet omakseen.  

On hauska huomata, kuinka etenkin Ihqu leikkii isoveljeä.  Välillä se viestittää kehollaan, kuinka haluaa näyttää mallia pienemmälle.  Se seisoo paikallaan hievahtamatta, kun harjaillaan tai kun laitetaan ötökkäsuojaa.  Se aivan selvästi nauttii roolistaan!

Jalmari taas on hieman itsenäisempi.  Se rouskuttaa heinää rauhallisena, kun kaksi muuta mennä telmivät välillä laukkapyrähdyksiä tai ravia laitumen päästä päähän.  Ikäkin jo tekee, ettei jaksa samalla tavalla irrotella. 

Vieno on viettänyt kesän omassa tarhassaan.  Se on ollut hyvä, sillä pikkuinen shettistyttö ei kestä samalla tavalla syödä laidunruohoa lihomatta aivan palloksi.  Se on ollut tyytyväinen päästessään välillä pihanurmea niittämään hampaillaan ja tyytynyt myös kuivaan heinään, jota sille tarjoillaan päivittäin.

Tänään otimme hepat kavioiden huoltoon talliin.  Wattikin jaksoi seistä yllättävän hienosti käytävällä, kun sen kavioita vuoltiin ja viilailtiin.  Palkaksi annettiin muutama kuiva leipäpala. 

Eipä tällä erää muuta; mukavaa syksyä kaikille!  Pidetään toisistamme huolta!

 

8. heinä, 2021

Arkki Valakia eli Watti pääsi elämänsä ensimmäiselle kesäleirille Vahon maisemiin. Se sai tuntumaa lapsijoukkoon, leiriohjelmiin ja pääsipä poika lopuksi uimaan, Ihqun näyttäessä mallia. 
Watti sai kehuja rauhallisesta käytöksestään ja luottamuksestaan ihmiseen. Wattia taluteltiin pihanurmella, kun sen heppakaverit olivat työskentelemässä. Vieno toimi kärryjen edessä mukavasti ja Ihqu sekä Jalmari talutusratsastuksessa. Lapsia leirillä oli parisen kymmentä. 
Jonkin aikaa taluttajat joutuivat odottelemaan uimarannalla Watin kerätessä rohkeutta astua syvemmälle järveen. Kun se keräsi rohkeutensa, se oli innoissaan pienessä aallokossa uiskentelemassa. Toinen taluttajamiehistä meni rinnalle uimaan ja uitti varsaa ympyrällä. Helteen polttaessa kylpy vilvoitti varmasti. Watti oli selvästi tyytyväinen kokemuksestaan! 
Traileriin nousut ja kuljetukset sujuivat myös hyvin. Kyllä jäi hyvä mieli! Kiitokset kaikille apujoukoille! Tästä se sosiaalipedagogiseen toimintaan kasvatettavan hevosen elämä sai paljon uutta pontta tulevaisuuteen. 🌺 -Katja-Leena

Kuvassa Watti Kari Mäkelän talutuksessa Vahon leirillä. Photo by K-L Klinga